CSDR
Sist publisert: 26. mars 2025
Det felleseuropeiske regelverket Central Securities Depository Regulation (CSDR) er gjennomført i verdipapirsentralloven. CSDR er den første felles reguleringen av verdipapirsentraler (CSD-er) og verdipapiroppgjør i EØS. Regelverget har også virkninger for utstedere av finansielle instrumenter, handelsplasser, verdipapirforetak og investorer.
Aktuelt
- 08.04.2025: Forslag til endringsforordning om kortere oppgjørssyklus
- 20.03.2025: Hendelse i T2S – uttalelse fra ESMA
- 19.02.2025: Høyring frå ESMA: Oppgjersdisiplin etter CSDR
- 07.02.2025: Det praktiske arbeidet med overgangen til en kortere oppgjørssyklus for verdipapirer er nå påbegynt
- 19.11.2024: Kortere oppgjørssyklus for verdipapirer (T+1) fra oktober 2027
- 29.10.2024: Kortere oppgjørssyklus for verdipapirer
- 11.08.2022: Høyring frå ESMA: Endring av reglar om oppgjersdisiplin under CSDR
- 01.02.2022: Finanstilsynet uttrykker visse forventninger til Euronext Securities Oslos virksomhet (pdf)
- 28.01.2022: Euronext Securities Oslo får tillatelse som verdipapirsentral på visse vilkår
- 21.12.2021: Buy-in regimet etter CSDR utsettes og Finanstilsynet vil ikke prioritere tilsynsmessig oppfølging
Om CSDR
Oppgjør av verdipapirer gjennom verdipapirsentraler i ulike EU-land har vært dyrt og komplisert ved grensekryssende transaksjoner. CSDR bidrar til å redusere disse utfordringene ved å innføre felles regler for verdipapirsentraler på tvers av landegrenser.
Et hovedformål med CSDR er å fremme et sikkert, effektivt og velfungerende verdipapiroppgjør i hele EU. Fortalen viser til at verdipapirsentraler anses som systemviktige for et velfungerende verdipapirmarked fordi de utfører viktige tjenester knyttet til utstedelse, oppgjør, oppbevaring og sikkerhetsstillelse av finansielle instrumenter. Videre påpekes det at et integrert marked for verdipapirer er en forutsetning for et velfungerende indre marked. Det harmoniserte regelverket vil i tillegg legge til rette for økt konkurranse mellom verdipapirsentraler.
CSDR innebærer en detaljert regulering av virksomheten til verdipapirsentraler. Med utfyllende kommisjonsforordninger dekker regelverket både overordnede tema, som organisasjon og ledelse, brukerrepresentasjon, virksomhetsstyring, kapitalkrav, risikostyring, internkontroll og revisjon, IKT-løsninger og utkontraktering mv., men oppstiller også detaljerte krav til operasjonelle forhold, som daglige avstemmingsrutiner, kontostruktur, kundekommunikasjon, pristransparens mv.
CSDR stiller også krav til verdipapiroppgjørssystemene, herunder gjennomføring og avvikling av verdipapiroppgjør, deltakere og tjenestetilbud. Det er en separat forordning som omhandler tiltak for å sikre en høy oppgjørsgrad i verdipapiroppgjøret, såkalt oppgjørsdisiplin. Tiltakene er både verktøy som deltagerne kan benytte for å unngå forsinket oppgjør av transaksjoner, men også sanksjoner i form av bøter og obligatorisk dekningshandel ved forsinket oppgjør av transaksjoner. EU har utsatt tidspunktet for ikrafttredelse av obligatorisk dekningshandel, mens de resterende bestemmelsene i forordningen om oppgjørsdisiplin trådte i kraft i EU og EØS 1. februar 2022.
CSDR medfører også en rapporteringsplikt for foretak som internaliserer verdipapiroppgjør. Dette vil typisk være verdipapirforetak, oppgjørsagenter, forvaltere og lignende.
Mer informasjon om rapportering av internoppgjør:
CSDR og utfyllende regelverk
CSDR består av to hoveddeler:
- Den første delen omhandler verdipapiroppgjør og pålegger innføring av spesifikke finansielle instrumenter i en verdipapirsentral.
- Den andre delen regulerer driften av verdipapirsentraler.
EU-regelverket kan kategoriseres i nivå 1,2 og 3.
Nivå 1
CSDR er en forordning og er nivå 1-regelverk. Forordninger blir innført i norsk rett gjennom inkorporasjon, som innebærer at lov eller forskrift fastsetter at rettsakten gjelder direkte som norsk rett. CSDR er inkorporert i norsk rett gjennom verdipapirsentralloven § 1-1.
Nivå 2
Kommisjonsforordninger er nivå 2-regler, som presiserer og utfyller rammebestemmelsene i CSDR. Nivå 2-regler knyttet til CSDR er inkorporert i norsk rett gjennom verdipapirsentralforskriften § 1. Det er gitt syv kommisjonsforordninger som utfyller CSDR.
Nivå 3
Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten ESMA utarbeider retningslinjer og anbefalinger til regelverket (nivå 3). Disse kan i norsk sammenheng sammenlignes med rundskriv. ESMA utarbeider i tillegg dokumenter med spørsmål og svar (såkalte Q&As) for å belyse relevante tolkningsspørsmål.
- Oversikt over ESMA-retningslinjer som Finanstilsynet legger til grunn og følger opp i sin tilsynspraksis
- ESMA: Spørsmål og svar (Q&As)
Mer informasjon om regelverkshierarkiet i EU