Hvordan er det å jobbe i avdeling for bank- og forsikringstilsyn?
Sist publisert: 23. mai 2025
Her møter du noen av våre ansatte som jobber innenfor bank- og forsikringstilsyn.
Håkon Rysst Heilmann
Senior tilsynsrådgiver i seksjon for mellomstore og små banker

Jeg er utdannet samfunnsøkonom og hadde gjennom studiene lært endel om finanskriser, men veldig lite om finans. Det var et hull jeg ønsket å fylle. Jeg ville finne ut hvordan finansiell regulering kunne oppnå samfunnsøkonomiske målsetninger og begrense framtidige kriser, og Finanstilsynet har mye ansvar i den sammenheng. I tillegg hadde jeg en undertrykt interesse for juss, som har kommet godt med.
Min seksjon har ansvaret for kapital- og likviditetsregelverket for banker og forsikringsselskap. Jeg leder en gruppe i seksjonen hvor oppgavene er rettet mot banker. Forenklet og veldig kort oppsummert, søker vi å minimere konsekvensene av neste krise. En av lærdommene (globalt) fra finanskrisen i 2007-08 var at bankene hadde for lite egenkapital og tok for høy risiko. Det har derfor kommet, og kommer fremdeles, en rekke internasjonale reformer som skal rydde opp i dette. Min jobb er knyttet til hvordan disse reformene følges opp i Norge.
I praksis innebærer jobben utvikling og gjennomføring av regelverk, både på internasjonalt og nasjonalt nivå, i tillegg til at vi følger opp at foretakene oppfyller kravene som stilles til dem. De nevnte reformene kommer til Norge gjennom EU og EØS, så deler av jobben er knyttet til forskjellige prosesser der. Vi må også analysere hvilke effekter nytt, internasjonalt regelverk vil ha for norske aktører. Arbeidsdagene er veldig varierte, og kan inneholde alt fra internasjonale møter i EU-systemet til vurdering av den finansielle stillingen til en liten norsk sparebank.
I Finanstilsynet blir du konstant utfordret og lærer veldig mye. Ikke bare om finans, men også om internasjonale prosesser og samhandling. I min avdeling får du også godt innblikk i samspillet mellom banker og makroøkonomi. Det er stadig noe nytt å sette seg inn i, og heldigvis er det ekstremt høyt kunnskapsnivå internt, kombinert med et fullstendig fravær av spisse albuer. Alle dører er alltid åpne, og alle tar seg tid til å gi grundige svar på spørsmål man måtte ha. Etter hvert som man får dreisen på ting, får man også mer ansvar.
Jeg liker også blandingen av teori og praksis. Du kan arbeide med regelverk på konseptuelt nivå før lunsj, og løse en praktisk utfordring på ettermiddagen. Vi har som regel mye å gjøre og tempoet kan være høyt, noe jeg trives med. På toppen av det hele har man de åpenbare fordelene med sentral beliggenhet, gode fasiliteter og fleksibel arbeidstid.
Einar Thorsrud Lømo
Senior tilsynsrådgiver i seksjon for store banker

Finanstilsynet har et viktig samfunnsoppdrag og tilbyr svært interessante og motiverende arbeidsoppgaver. Jeg jobber i seksjon for tilsyn med store banker, og gjennomfører blant annet stedlige tilsyn og risikovurderinger av bankene seksjonen har ansvaret for. Selv jobber jeg mye med problemstillinger knyttet til kredittrisiko. Vi skal bidra til å sikre at bankene opererer på en betryggende måte, og jobben innebærer mye kontakt med de foretakene vi fører tilsyn med.
De fleste seksjonene i Finanstilsynet er involvert i problemstillinger knyttet til reguleringer på finansområdet, og de ansatte får også i stor grad mulighet til å delta i internasjonalt samarbeid. Selv deltar jeg i den europeiske banktilsynsmyndighetens (EBA) arbeid med stresstesting av banksektoren i EU/EØS. Stresstesting er et viktig verktøy som vi benytter i vurderinger av norske bankenes soliditet og likviditet, og det er givende å bidra i dette interessante arbeidet. Vi har også tett samarbeid med tilsynsmyndigheter i andre land, særlig i forbindelse med tilsynskollegier for oppfølging av banker med grensekryssende virksomhet.
I Finanstilsynet vil du møte dyktige og dedikerte kollegaer som ønsker å gjøre en forskjell i arbeidet for finansiell stabilitet og til beste for brukerne av finansielle tjenester.
Marka Werner
Tilsynsrådgiver i seksjon for forsikringsforetak og pensjonskasser

Før jeg begynte i Finanstilsynet jobbet jeg i den kroatiske tilsynsmyndigheten, som hadde tilsyn med alle finansielle aktører på det kroatiske finansmarkedet bortsett fra banker. Der jobbet jeg med forsikringsforetak og innføring av det nye solvensregelverket Solvens II, som jeg syntes var veldig interessant. Da flytting til Norge ble aktuelt, ville jeg fortsette å jobbe innenfor forsikringsbransjen, og gjerne i en tilsynsmyndighet på grunn av den brede kunnskapen man får i et sånt miljø og muligheten til å påvirke utvikling av regulatoriske rammebetingelser. Jeg sendte jobbsøknad kun til Finanstilsynet og var så heldig å bli tilbudt en stilling her.
Jeg jobber i seksjon for forsikringsforetak og pensjonskasser, og har fagansvar for oppfølging av soliditet i skadeforsikringsforetak. Det innebærer blant annet vurdering av foretakenes solvenskapitalkrav, ansvarlig kapital og tekniske avsetninger beregnet etter Solvens II-regelverket via foretakenes rapportering til Finanstilsynet, dialog med foretakene og stedlig tilsyn. Vi behandler også søknader om en internmodell for beregning av solvenskapitalkrav og vi deltar i europeisk samarbeid. Det er en viktig arena hvor vi utveksler erfaringer og bidrar til videreutvikling av regelverket.
Det jeg setter mest pris på ved å jobbe i Finanstilsynet er dyktige og hyggelige kollegaer som jeg lærer mye av og som beriker arbeidsdagene, samtidig som det er veldig givende å vite at Finanstilsynet har en samfunnsviktig rolle. Ved å jobbe i Finanstilsynet får man også bredt innblikk i virksomheten til norske finansforetak. Foretak jeg har ansvar for varierer fra store markedsaktører til små spesialiserte foretak med en særegen risikoeksponering, som gjør oppgavene både varierte og utfordrende.
Artem Bronzov
Seniorrådgiver i seksjon for forsikringsforetak og pensjonskasser

Jeg har valgt å jobbe i Finanstilsynet først og fremst på grunn av meningsfulle arbeidsoppgaver i et myndighetsorgan der hovedmålet er å bidra til finansiell stabilitet og velfungerende markeder. Et slikt mål gjør at man rett og slett kontinuerlig må stå på og aldri kan si seg ferdig, og det finner jeg motiverende. Ting kan virke meget velfungerende i en dag og helt noe annet dagen etter. Det så man senest i forbindelse med koronakrisen og tilbakeslaget i økonomien man fikk i første kvartal 2020. Derfor er det viktig at noen bekymrer seg og setter spørsmålstegn om for eksempel langsiktighet og bærekraftighet uansett hvor bra og lite bekymringsfullt situasjonen ser ut til å være på kort sikt.
En annen grunn som gjorde at jeg valgte denne jobben er at jeg alltid har vært over gjennomsnittet interessert i tall og er utdannet siviløkonom. Da passer det godt å jobbe i en seksjon med andre økonomer som liker å jobbe med tall.
Her er det et miljø med høy fagkompetanse, noe jeg allerede skjønte på mitt intervju i forbindelse med min søknad.
Jeg jobber som seniorrådgiver i seksjon for forsikringsforetak og pensjonskasser. Min hovedoppgave er å kontrollere og følge opp innrapporteringer fra forsikringsforetak, samt bearbeide og analysere tallmateriale. Sagt på en annen måte innebærer stillingen å følge opp forsikringsforetakenes kvantitative rapportering og arbeide med løsninger for uttrekk av data og gjennomføre analyser av forsikringsforetakene. Jeg har også flere spennende oppgaver knyttet til endringer i internasjonalt regelverk, blant annet Solvens II. Det gir innsikt i temaer og problemstillinger av stor betydning for finansbransjen på både kort og lang sikt.
Jeg jobber vekselvis alene og sammen med kolleger, noe jeg synes er helt strålende. I tillegg er det store rom for å kunne ta initiativ i min stilling og man blir alltid hørt om man er handlekraftig og er opptatt av utvikling, uansett om det handler om gruppens arbeidsprosesser og oppgaveløsning eller egen faglig utvikling.
Noe av det beste med å jobbe i Finanstilsynet, er folka som jobber her. Det er en faglig sterk gjeng der alle er proffe i arbeidet sitt. Det gjør det først og fremst at jeg føler en ekstra sterk motivasjon for å bidra og gjøre mitt beste.
De ansatte i Finanstilsynet er både hjelpsomme og inkluderende og det virker som om alle ønsker å spille hverandre gode. Det kommer godt med når læringskurven kan oppleves bratt som en klatrevegg når man er nyansatt.
Marit Wærnhus
Senior tilsynsrådgiver i seksjon for konsesjoner og regulering

Jeg begynte å jobbe i Finanstilsynet allerede student og fikk mye kunnskap om virksomheten gjennom den jobben. Etter studiene hadde jeg min første jobb i seksjon for markedsatferd i Finanstilsynet. Etter så å ha jobbet i et advokatfirma i ti år, kom jeg tilbake til en jobb i Finanstilsynet for noen år siden.
Jeg har hatt god nytte av å veksle mellom Finanstilsynet og jobb i privat sektor. Det er nyttig for jobben jeg skal gjøre her å vite hvordan bransjen tenker om ulike spørsmål.
Nå har jeg fagansvar for handelsplasser og Euronext VPS. Det er spennende å få jobbe med aktuelle temaer og regelverk, for eksempel verdipapirsentralforordningen og nye søknader og tillatelser som foretakene trenger. Jobben innebærer også internasjonal kontakt og møter med den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA).
I Finanstilsynet får du mulighet til å være med der det skjer, samtidig som du får fordype deg i enkelte områder og tid til å sette deg godt inn i sakene. Dette er en av grunnene til at jeg kom tilbake til en jobb her. I tillegg er det et hyggelig sted å jobbe og jobben gir også en god balanse med jobb og fritid.